Dr. Bűdi Tamás - A gyermeksebész szakorvos válaszol

Sebkezelés
Kedves Doktor Úr!
Az alábbi problémával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.
3 éves kisfiamat idén márciusban műtötték középső nyaki cisztával. A műtétet követően az itthoni, napi kötéscserénél (minden nap cserélnünk kellett, mert a hajlat miatt a kötés egy napot bírt) betadine leecseteltük majd szigetkötszerrel befedtük a sebet. A gyógyszertárban, ahol a kötszert vásároltuk, a hölgy automatikusan a cosmopor ezüsttartalmú szigetkötszert adta annak ellenére, hogy mi csak egyszerűen steril szigetkötszert kértünk egy bizonyos méretben. Itthon persze feltűnt a megszokottól eltérő felszín, de megnézve a kötszer csomagolást illetve az itthon tartott betadine betegtájékoztatóját nyugodtan alkalmaztuk a két terméket 6 napon keresztül. A seb teljesen jól gyógyult, nem volt nyoma semmiféle irritációnak.
A napokban vásároltam egy új betadine-t és megdöbbenve láttam, hogy a betegtájékoztató kiegészült azzal, hogy nem használható együtt ezüstöt tartalmazó fertőtlenítő szerekkel. Az viszont nem derül ki a leírásból, hogy miért. Ebben szeretném kérni a segítségét, hogy ennek a két anyagnak az interakciója okozhatott-e vizuálisan nem észlelhető károsodást az ottani szövetekben? Válaszát hálásan megköszönve, tisztelettel, T.Katalin
Az orvos - Dr. Bűdi Tamás - válasza

Kedves Asszonyom! Kémikus én sem vagyok, de feltételezem, hogy egymás hatását közömbösíti a két anyag. Nem hiszem, hogy szöveti károsodást okozna az együttes alkalmazásuk.

Dr. Bűdi Tamás

Feladás dátuma: 2017.10.26 18:10 | Kérdező: T.Katalin | Típus:Tipus-1 | No.100 | Id:549
← Vissza